De helende kracht van muziek

De helende kracht van muziek

One good thing about music, when it hits you feel no pain ~ Bob Marley

Herken je dit? Je hoort een nummer wat je regelmatig draaide na je break-up. Of dat nummer waar je op danste op je huwelijksdag. Je ervaart de emotie van toen. Je herbeleeft als het ware de gebeurtenis. Je bent daar weer even. 

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. En waarschijnlijk ook in dat van jou. Ik ken weinig tot geen mensen die niks hebben met muziek. Muziek speelt een rol in alle culturen.

Waarom is dat eigenlijk? Wat doet muziek met mensen? 

Music makes the world go round

Muziek bestaat uit een gecombineerde mix van melodie, harmonie, ritme en tonen. Hoe wij reageren op muziek is diep ingeprent in ons systeem. Bepaalde tonen en frequenties doen dan ook iets met ons. Muziek is universeel. Muziek is expressie. Alles maakt muziek. Muziek is van alle tijden.

De emotionele klank van muziek

Hoe kan het  nu dat muziek je kunt laten huilen, lachen of je haren overeind doen laten staan? Ons lichaam heeft een natuurlijke, ingebouwde apotheek. Wat stofjes afgeeft die ons in staat stellen met ons leven om te gaan. Denk aan adrenaline bij stress en serotonine bij een leuke gebeurtenis. Onderzoek wijst uit dat muziek invloed heeft op het loslaten van deze stofjes. Harde muziek houdt je wakker als je moe bent en je moet nog even door (adrenaline). Relaxte muziek zorgt voor de onderdrukking van noradrenaline, waardoor je sneller in slaapt valt.

Harde noot om te kraken

Muziek heeft een direct effect op ons overlevingssysteem. Je hersenstam (hier zit onze vecht/vlucht reactie) detecteert een hard geluid en je staat direct op scherp. Of dit nu een boom is die omvalt of een harde noot in een muziekstuk. Het eerste wat gebeurt is: Wat was dat voor geluid? Vervolgens besef je dat het maar muziek is. Het duurt wel even voordat je weer kalmeert. De adrenaline werkt nog door. Dit verklaart waarschijnlijk je emotionele reactie op onverwachte, harde, snelle en onsamenhangende geluiden en ritmes. Niks aan te doen. Zo zijn wij bedraad. 

Toegang tot de spirituele wereld

Het maken van muziek is zo oud als de weg naar Rome. Nah! Nog veel ouder. In de oude Griekse en Romeinse tradities werd muziek gebruikt voor het harmoniserende effect op lichaam en ziel. In de native Amerikaanse culturen werd muziek ingezet om toegang te krijgen tot een verhoogde staat van bewustzijn. Waardoor je in contact kon komen met het de spirituele wereld. De shamanen gebruikten muziek en geluiden om fysieke, emotionele en spirituele uitdagingen te helen. Ook het dansen in trance op het ritme van drums zorgt voor een vibratie in het lichaam. Wat een diepere spirituele kracht zou aanroepen.

Op de wetenschappelijke route vind je veel onderzoeken die ook helende effecten laten zien. Hoopvol dus voor veel mensen met een medische uitdaging. 

De natuurlijke pijnstiller

Een onderzoek van Brunel University (UK) liet zien dat patiënten na een operatie minder pijn ervoeren na het luisteren van bepaalde muziek. En er zijn nog veel meer onderzoeken die erop wijzen dat muziek pijnverminderende effecten kan hebben. Onderzoekers vermoeden dat het luisteren van muziek de aanmaak van opioïden (en dopamine als gevolg hiervan) stimuleert. Dit zijn natuurlijke pijnstillers die het lichaam aanmaakt. En niet alleen doet muziek wonderen voor pijnklachten. Ook werkt muziek goed tegen stress. 

Let’s Rock Stress!

Onderzoek uitgevoerd door het Center for Research on Brain, Music and Language University of Montreal Canada suggereert dat de repetitieve patronen van een muziekstuk zorgen voor een interne ritmische afstemming op externe ritmes, pulseringen of beats. Wij stemmen ons lichaam dus af op wat wij om ons heen opvangen. Muziek heeft effect op onze cardiologie. De hartslag, hartritme en bloeddruk. Dit kan een stimulerend en ontspannend effect hebben. Wil je dit zelf ervaren? Luister dan gewoon eens naar heavy metal en vervolgens naar een stuk van Verdi.

De resultaten zijn zo veelbelovend dat onderzoekers steeds meer bewijs verzamelen dat muziek een positieve rol speelt in de behandeling van hartproblemen.

Geheugen deuntje

Dat je door muziek momenten uit het verleden kunt herbeleven heeft iedereen wel een keer ervaren. Muziek helpt mensen met een cognitieve beperking (bv Alzheimer) om hun geheugen te verbeteren. Veel onderzoeken concluderen dat regelmatige muzikale activiteiten lange-termijn voordelen kunnen hebben op de cognitie alsmede het emotionele en sociale aspect. 

Bovenstaande klinkt als muziek in mijn oren. Muziek roept emotie op, kan helend werken en kan je in contact brengen met de spirituele wereld.  

Vorige
Vorige

De 6 maskers waar jij je achter kunt verschuilen

Volgende
Volgende

Bedenk goed wat je met je energie doet