Adem je stress weg
“Your life is lived between two breaths – your first inhalation and your last exhalation”
(Stig Severinsen – Wereldkampioen Freedive)
Wist je dat je dagelijks 20.000 tot 30.000 keer ademhaalt? Dat zijn er 10 miljoen per jaar en 1 miljard in een (gemiddeld) mensenleven. Je hoeft niet na te denken over je ademhaling, dat wordt helemaal gereguleerd door je autonome zenuwstelsel. Maar wist je ook dat de meeste mensen verkeerd ademhalen? Ik was ook totaal niet bewust van mijn eigen ademhaling. Ik wil je graag kennis laten maken met de kunst van het ademhalen. Take a deep breath!
Stress en ademhaling
In stressvolle situaties ga je automatisch sneller en oppervlakkiger ademen. Dit komt omdat je lichaam snel zuurstof (en dus energie) nodig heeft om de stressvolle situatie het hoofd te bieden (om te vechten of te vluchten). Dit is een prima korte-termijn overlevingstactiek. Echter, als de stressvolle situatie te lang aanhoudt kan dit gezondheidsproblemen opleveren. Niet handig dus. Veel mensen ademen structureel op deze manier waardoor je lichaam zich in een continue staat van paraatheid bevindt. Hierdoor raakt de boel flink ontregeld. Maar wat is dan een goede ademhaling?
2 soorten ademhaling
Er zijn 2 soorten ademhalingen:
De borstademhaling
Middenrif ademhaling
Tijdens de borstademhaling, adem je hoog en dit kan veel klachten veroorzaken op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Dit komt omdat door het snel uitzetten en samentrekken van de borstkas er te weinig zuurstof wordt afgegeven.
De middenrif ademhaling, beter bekend als de buikademhaling, is onze natuurlijke manier van ademhalen. Baby’s en dieren ademen op deze manier. Bij deze vorm van ademhalen zet de buik uit bij de inademing, alsof je een ballon opblaast. Dit is je meest gezonde manier van ademhalen.
4 fasen in ademhaling
Volgens de Chinese geneeskunde, Qi Gong, bestaat de ademhaling uit 4 fasen:
De inademing (yin);
De overgang van inademing naar uitademing;
De uitademing (yang);
De natuurlijke pauze, de overgang van uitademing naar inademing.
Volgens de Qi Gong vind je tijdens de overgang van uitademing naar inademing, een moment van complete rust! Probeer het maar eens.
Het doel van een betere ademhaling
Een diepere en langzame (buik) ademhaling zorgt voor meer zuurstof en dus meer energie. Daarnaast ontspant het je zenuwstelsel waardoor je beter om kunt gaan met druk en de onvoorspelbaarheid van het leven. In essentie zorgt deze ademhaling voor een reset van je autonome zenuwstelsel. Het gevaar is geweken, je kunt ontspannen.
Oefening buikademhaling
Met deze simpele oefening kun je direct de effecten van een buikademhaling ervaren.
Druk je tong tegen je gehemelte met het puntje van je tong tegen je tanden;
Doe je mond een stukje open en ontspan je kaken;
Adem 5 seconden in en duw nu je buik naar buiten (alsof je een ballon opblaast);
Trek nu de buik in en adem uit voor 8 seconden;
Zorg voor een vloeiende, inspanningsloze ademhaling.
Het aanpassen van je ademhaling vereist bewustzijn en discipline. Ik heb er zelf veel baat bij gehad door tijdens stressvolle momenten diep en langzaam door mijn buik te ademen. Je zult regelmatig terugvallen in je aangeleerde ademhaling maar oefening baart kunst.
Veel succes!