Kook je stress weg met culinaire therapie
Na een dag werken nog snel even in de rij van de Albert Heijn. Vervolgens naar huis racen waar drie hongerige monden op je zitten te wachten. Snel, snel wat in elkaar flansen. Oh nee, toetje vergeten! Dikke stress ! Dit scenario is voor vele (jonge) gezinnen niet iets om naar uit te kijken. Wat zonde is want koken kan juist bijdragen aan minder stress. Hoe werk dat?
In dit artikel leg ik de focus op wat koken met je doet. Hoe het voelt. Ik neem je mee op reis in de wereld van koken zonder stress, de zogenaamde culinaire therapie.
Wat is culinaire therapie?
Culinaire therapie kun je zien als een techniek waarbij je kunst, koken en gastronomie integreert met iemands culturele, persoonlijke relatie met eten. Met als doel om emotionele en psychologische uitdagingen aan te gaan. Het werkt zeer goed voor personen met uitdagingen zoals depressie, spanning, chronische stress, eetproblemen, ADHD en verslavingsproblematiek.
Hoe kan koken stress verminderen?
Dat is best logisch als je erover nadenkt. Uit een onderzoek uit 2018 is gebleken dat koken kan leiden tot minder spanning en een betere stemming. Hoe komt dat dan? Je krijgt een gevoel van controle, prestatie en zelfvoorziening (voor jezelf en voor wie je kookt). En gelijktijdig heeft het een positieve invloed op je sociale leven, eigenwaarde en kwaliteit van leven.
Welke effecten heeft culinaire therapie ?
Het verbetert je concentratievermogen. Het is een gezonde afleiding waardoor je minder in je hoofd zit.
Koken is een vorm van mindfulness. Oftewel, mediteren met een heerlijke maaltijd als resultaat.
Het activeert je sensoren. Dit zorgt ervoor dat je je aandacht in het moment houdt.
Het kan je in een staat van flow brengen omdat het uitdagend en plezierig is.
Je leert nieuwe dingen. Dit is goed voor je brein en zorgt voor een sterkere eigenwaarde.
Je kunt even de dagelijkse routine ontvluchten. Er zijn namelijk altijd nieuwe recepten te bedenken.
Je ervaart minder spanning, stress en depressieve gevoelens want koken geeft plezier en een gevoel van prestatie.
Kortom, culinair koken nodigt uit tot zelfexpressie. Daarnaast produceer je iets tastbaars. Dat je ervan kunt smullen is bonus.
Happy cooking!