Stress, een introductie

In mijn carrière heb ik veel te maken gehad met stress (persoonlijk en in mijn omgeving) en dit ging mij aan het hart. Daarom ben ik naast mijn fotografie hobby gestart met een stress management opleiding. Ik ben gevraagd om hier een artikel over te schrijven. Graag zelfs! Hopelijk heb je er wat aan.

Wat is stress?

Ik kan hier een technisch verhaal gaan houden over wat er allemaal in je lijf gebeurt als je stress hebt, maar laat ik mij beperken tot less is more. De meeste cruciale deelnemers bij stress zijn je hersenen en je bijnieren (de bijnieren liggen op je nieren ter grootte van een cashewnoot).

Op het moment dat die hongerige sabeltandtijger opdoemt, sturen je hersenen razendsnel signalen naar je bijnieren, die vervolgens adrenaline in je systeem spuit. Dit stelt je in staat om direct te reageren (de befaamde fight or flight response). De bijnieren produceren het stofje cortisol om alert te blijven.

Gevolgen hiervan zijn: verminderde eetlust, behoefte aan suiker (lichaam heeft suikers nodig voor energie), verlaagd libido, verhoogde bloedruk en suikerspiegel. Dit is niet zo erg als dit van tijdelijke aard is want het houdt je alert en gefocussed. Dit komt goed van pas bij een pitch-presentatie of deadline. Stress is dus een lichamelijke reactie op (potentieel) gevaar.

Is stress slecht voor je?

Zonder stress overleven wij niet. Kortdurige stress is dus essentieel. Echter, wanneer stress chronisch wordt, heb je een probleem.

“Houston, we have a problem!”

Maar ja, hoe herken je stress en wanneer trek je aan de bel? Lastig. Let op als je langdurig (3 maanden of langer) een of een combinatie van de volgende symptomen vertoont.

  • Slecht slapen

  • Piekeren

  • Lichtgeraakt zijn

  • Lichamelijke klachten als nekpijn, rugpijn, hoofdpijn

  • Concentratieproblemen

Wat kun je er allemaal aan doen?

Er is een hoop wat je eraan kunt doen. Maar het begint toch echt bij bewustwording. Kijk eens goed naar jezelf en hoe je reageert op stress prikkels.

De 10 Stress Hacks

1. Beweging; zorg voor voldoende beweging, juist gedurende de dag. Als je beweegt komen er geluks- hormonen vrij en wordt cortisol sneller afgevoerd. Tijdens je werk neutraliseer je stress door de trap te nemen of even naar de Appie te wandelen. Voor of na je werk kun je sporten om de stress te ontladen.

2. Slaap; In je slaap verwerk je impulsen van de dag en herstelt je lichaam. Slaap voldoende (7-8 uur) en drink geen koffie of alcohol 4-6 uur voor het slapengaan. Dim de lichten een uur voordat je gaat slapen om je melatonine (de stofjes waarvan je slaperig wordt) aanmaak niet te verstoren en sport niet te laat.

3. Ademhaling; veel mensen ademen snel en ‘hoog’. Tip: adem diep (buik komt naar voren bij inademing), gelijkmatig en iets langer uit dan in (3 sec in = 6 sec uit).

4. Mindfulness: pak eens een activiteit die je normaliter op de automatische piloot doet (douchen of ontbijten) en doe deze met volle aandacht. Je zult zien dat je alles heel anders ervaart en haalt je uit je hoofd.

5. Have Fun; lachen is een enorme stresskiller.

6. Time Management; het gevoel dat je de controle verliest is een basis voor stress. Blijf in de driver seat, neem even afstand en stel een planning op. Is het allemaal echt too much? Geef het aan bij je collega’s of leidinggevende. Deze zien je ook liever happy en productief.

7. Muziek; rustige muziek zorgt voor een verlaagde productie van stresshormonen en maakt zelfs een morfine-achtige stof vrij die pijn verlicht en de stemming verbetert. Hou je niet van klassieke muziek? Geen “noot” 😉 alle muziek met een harmonieus ritme patroon werkt.

8. Circle of Influence; je hebt niet altijd controle over wat je overkomt. Wel heb je controle over je gedachten daarover. Wat zijn je stress bronnen? Teken deze in cirkels (van groot naar klein) en bepaal waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Focus je daarop anders verlies je controle en dat levert weer stress op.

9. Bewustwording. Probeer eens te achterhalen waar je gestrest van wordt. Dat moment dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen en je hartslag hoger wordt. Dan kun je leren om erger te voorkomen.

10. Let op je houding. Dit is een simpele oefening. Rechtop zitten en staan heeft een stress verlagend effect.

Bottom-line is dat iedereen anders op stress reageert. Ik heb toch een poging gewaagd om jullie een aantal hacks mee te geven. Weet je nog steeds niet waar je moet beginnen? Kies dan een van bovenstaande tips en herhaal deze 66 dagen lang. En belangrijk, vier je successen elke dag! Good luck!

Vorige
Vorige

Kook je stress weg met culinaire therapie

Volgende
Volgende

Werkstress, deal ermee!